Ο Δημήτρης Μπασδάνης (γνωστός και ως James Basdanis), γεννημένος στον Βόλο το 1988, είναι Έλληνας κιθαρίστας, συνθέτης και τραγουδοποιός.

Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 2009, ως μέλος του συγκροτήματος Στιχόβολη, στου οποίου το μοναδικό άλμπουμ (Στιχόβολη, 2015, Καθρέφτης Ήχων Αληθινών) συνεισέφερε μουσική, στίχους και οργανοπαιξία. Δημιουργεί επίσης με το συγκρότημα Programmed To Rock, παρουσιάζοντας ιδιαίτερες διασκευές σε διάφορους χώρους ανά την Ελλάδα.

Υπάρχει όμως και μια σόλο πορεία για τον Μπασδάνη, η οποία τρέχει επισήμως από το 2019, που κυκλοφόρησε το πρώτο του instrumental άλμπουμ με τίτλο Kaemos, από το δικό του ανεξάρτητο label, την JBMusic. Το 2020 ήρθε το EP Diddycoy, και το 2021 το Echographia, ένα ακόμα EP, ζωντανά ηχογραφημένο αυτή τη φορά. Το άλμπουμ The Pallini Session, της ίδιας χρονιάς, ήταν αποτέλεσμα της σύμπραξής του με τον διεθνούς φήμης Ιταλό συνθέτη Fabio Turchetti.

Το πιο πρόσφατο δισκογραφικό πόνημά του είναι το άλμπουμ Cosmos 'n' Duniyas, που κυκλοφόρησε στις 27 Φεβρουαρίου από την Jazz Breeze Records. Περιέχει 10+1 ορχηστρικές ιστορίες, και περιλαμβάνει συμμετοχές από τον βιρτουόζο Άλκη Ζαπόγλου στο κανονάκι, τον Turchetti στο ακορντεόν, και τον αναγνωρισμένο ηπειρώτη κλαρινετίστα Χρήστο Ντούλια.

Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία, ο Δημήτρης Μπασδάνης μάς αποκαλύπτει παρακάτω τα αγαπημένα του άλμπουμ. Όπως λέει ο ίδιος, «το να φτιάξεις μία λίστα με τα 10 αγαπημένα άλμπουμ σου από την παγκόσμια δισκογραφία, μοιάζει εύκολο. Η αλήθεια είναι ότι το κάθε άλμπουμ από αυτά ακολουθεί και κάποιες από τις αναμνήσεις σου. Το να βάλεις όλες τις αναμνήσεις σε μία λίστα με σειρά είναι πραγματικά φοβερά δύσκολο. Παρακάτω, λοιπόν, τα 10 αγαπημένα ή και πολυακουσμένα μου άλμπουμ, ή -τέλος πάντων- αυτά που ξέρω από την αρχή μέχρι το τέλος τους, λέξη-λέξη, νότα-νότα!»

Δείτε τη ΛίΣΤΑ ΕΔΩ!